hlavní stránka

Mladší dorostenky OSK Olomouc

EXTRALIGA 2010-2011

závěr soutěže - dvě vítězství, ale čeká nás ještě práce

Pátky nám svědčí - odhodlání z hráček přímo čišelo a i přes menší počet hráček jsme mohli dát maximální prostor právě hráčkám, které ještě budou pokračovat v baráži o extraligu. Dokázali jsme zahrát poměrně hodně protiútoků a pokud jsme pohybem dostaly trutnovské hráčky ze správných postavení, dokázali jsme zakončovat jednoduché nájezdy. Aktivní byly i Zuzka a Anička, výrazné zlepšení / že by po zájezdu do Francie ?? / ukázala Šupa. Vyrovnané utkání jsme rozhodli v poslední čtvrtině, kdy to konečně začalo střílet i Lucce / za poslední čtvrtinu 15 bodů !! /.



OSK -Loko Trutnov 75:67 / 14:14, 27:36, 49:52 /

Lančová 23 / 2/2, 1x3 /, Mačáková 15 / 1x3 /, Bednářová 8 , Doleželová 8, Hausknechtová 8 / 1x3, 2/1 /, Sehnalová 5 / 2/1 /, Hanáková 4, Geschwinderová P. 4

Sobotní utkání začalo nešťastně pro Markétu zraněním v rozcvičce, tím se počet provozuschopných hráček snížil na šest a plány s velkým zapojením 95 tak vzaly za své. Takže mnoho prostoru dostaly neplánovaně Pája a Linda. Soupeřky přijely už jen s mladším ročníkem a s více hráčkami roč. 96. Pro ně tedy byl zápas nakonec větším přínosem než pro nás. Radost jsme měli tedy alespoň z vítězství, kterým jsme se rozloučili s letošní extraligou i s domácími příznivci.

OSK - Valosun Brno 70:57 / 30:15, 40:30, 57:41 /

Sehnalová 31 / 5/4 1x3 /, Lančová 20 / 7/4 /, Doleželová 8, Mačáková 7 / 1x3 /, Geschwinderová 4 / 2/2 /

dvojzápas s Ostravou - v neděli přece jen zlepšení, ale na vítězství to nebylo

Problémy se sestavou pokračovaly dále - proti dohodě chyběla nakonec Erika / ona za to ale nemůže /, dále je mimo velká Markéta, se školou do Francie odjela Zuzka.. Takže nakonec k boji o šanci na udržení dorazilo jen osm hráček

Sobota a neděle měly něco společného, něco bylo v neděli jinak. Sobotní utkání jsme začali katastrofální střelbou - zpod koše stejně jako z pole - a soupeřky si celkem v klidu vybojovaly náskok 18:3. Pak jim již stačilo čekat na naše ztráty, kterých bylo požehnaně a prosazovat se přes vysoké hráčky. U nás to šlo jen Terce, pro Lucku a Lindu byly ostravské koše doslova zakleté, příjemně naopak překvapila menší / vlastně skoro už jen jediná / Markéta, ale výpadek osvědčených střelců nahradit při nejlepší snaze nemohla.



SBŠ Ostrava - OSK 61:100 / 11:22, 28:48, 44:72 /

Lančová 23 / 7/4, 3x3 /, Bednářová 11 / 1x3 /, Geschwinderová 8 / 2/1 1x3 /, Sehnalová 7 / 6/5 /, Mačáková 4, Doleželová 4, Hausknechtová 2, Svěráková 2

V neděli se muška a tím i jistota Lindě i Lucce vrátila, naopak Terce první poločas nevyšel / až na druhou půlku dostala " lucky five " /. Dokud šla střelba, drželi jsme krok, ostravské hráčky hrály o dost méně soustředěně a tak trochu doufaly, že to půjde samo. My jsme ovšem neuměli přitlačit zejména v obraně, jak by bylo potřeba a tak nám utkání od druhé čtvrtiny už proklouzávalo mezi prsty. Závěrečnou čtvrtinu už odehrály jen 95 - ne zas tak špatně - ale dohrávalo se vlastně už jen z povinnosti.

OSK - SBŠ Ostrava 66:86 / 20:15, 30:40, 49:62 /

Sehnalová 27 / 12/11 2x3 /, Lančová 18 / 4/3 1x3 /, Mačáková 12 / 4x3, 2/0 /, Doleželová 7 / 2/1 /, Geschwinderová 2 / 1/0 /

závěr dlouhodobé části - boj pokračuje

Po týdnu, kdy se zdálo, že nás nebude dost ani k nastoupení do zápasu, jsme se přece jen sešli ve slušném počtu v pátek na tréninku a v sobotu v hale proti Valosunu. Z brněnské haly jsme si přivezli čtyřbodové vítězství a chtěli jsme doma zopakovat stejný, ne-li lepší výsledek. Sestavy proti brněnskému utkání doznaly určitých změn, dnes jsme tedy hráli bez Ivy, Pavly Holc, bez větší Markéty a Hanky, přibyla Erika a pomoct přišla i Klára - její přístup oceňuji, i když se v sobotu na hřiště nedostala.

Nejistotu představoval fyzický stav Terezy, která vstala čerstvě z postele a samozřejmě i koleno menší Markéty a kotník An-Haus z pondělního tréninku. Nakonec jsme se s handikepy dokázali celkem poprat a odehráli kvalitní a hodně vyrovnané utkání, ve kterém se vedení přesouvalo zleva doprava, vždy jen o jeden-dva body, jak ukazuje i průběh čtvrtin. Hned po první čtvrtce, bylo jasné, že útok pro nás dnes představuje hlavně Linda / za 1.čtvrtinu 13 bodů /, do obrany ale že budou muset šlápnout všechny. Druhá a třetí čtvrtina na průběhu moc nezměnily, soupeřky vždy dokázaly odpovědět na náš koš a my zase na jejich, malý trhák v podobě stavu 42:39 Valosun před závěrem třetí čtvrtiny odrazil na 42:43. Ani druhý pokus o odskočení po dvou koších Terky a jednom Šupy na 50:45 čtyři minuty do konce nebyl úspěšný. i tady soupeřky vyrovnaly. Závěr rozhodovaly trestné hody - my 7/5 : soupeřky 6/3. Vedení jsme přes snahu hostů udrželi a zopakovali tak čtyřbodový rozdíl v náš prospěch. Nicméně čekají nás ještě dva zápasy do konce soutěže a byť je Valosun na konci tabulky, ukázal se ve velmi dobrém světle a o budoucnost se nemusí bát - tým ročníku 95 by neměl mít starosti s udržením soutěže.

Malá hádanka : " Co se - podle vás - odehrává tak zajímavého na levé straně hřiště, že Erika a Anička nemůžou odtrhnout oči ? "



OSK - Valosun Brno 59:55 / 21:20, 32:33, 42:43 /

Sehnalová 30 / 2x3, 13/12 /, Mačáková 8 / 8/4 /, Lančová 7 / 1x3, 2/2 /, Koukalová 5 / 2/1 /, Hausknechtová 5 / 1x3 /, Doleželová 4

Neděle proti Friscu byla přece jen poznamenaná únavou ze sobotního klání, navíc vypadla prakticky Pavla / zranění palce ruky /. Soupeřky v bílo-zeleném nastartovaly zápas ve vysokých obrátkách a po několika ztrátách z naší strany vedly už 17:4. Přece jen jsme se ale nevzdávali a dokázali za dalších deset minut srovnat na 21:21 a v poločase po sporné trojce z rukou brněnských hráček jsme prohrávali jen o šest bodů. Poslední čas, kdy jsme ještě měli soupeřky na dohled byl 25. minuta a stav 31:36. Hosté pak zřetelně využívali delší a silnejší lavičky a ukázali, že uměji¨í zvýšit tempo hry, když my jsme sil měli už méně. Poslední čtvrtinu už naše základní pětka příliš nehrála a kvalitu brněnkých hráček vyzkoušely i hráčky z lavičky, které se sice nelekly / body M.Bednářové, Šupy .. / ale přece jen na kvalitnější soupeřky nestačily.

OSK - Frisco Brno 47:69 / 9:17, 25:31, 38:48 /

Mačáková 12 / 2x3, 2/2 / Sehnalová 11 / 1x3 /, Koukalová 10 / 2/0 / Lančová 5 / 2/1 /, Doleželová 3 / 2/1 /, Bednářová 2,

Linda hlásí "trojku", ovšem jasně, že nenápadně ...

venkovní zápasy tohoto víkendu - jen odehraná povinnost

Nechci, aby hodnocení vyznělo nějak pesimisticky - nijak jsme nevybuchli, ale na soupeře z horních pater tabulky jsme prostě nestačili, zvlášť když naše obrana byla zase prostupná jako pověstné díry v kvalitním švýcarském ementálu.

Sobotní utkání bylo jasně lepší - nejen z naší strany, ale i kvalitou prostředí a lepším výkonem rozhodčích. Dobře jsme se pohybovali a snažili se běhat dopředu, nebáli se zakončovat ať už průniky dovnitř obrany - Tereza - nebo střelbou - Linda a po delší době i Pavla Holc. Erika byla viditelná více v soubojích pod koši v obraně a občas přidala dobrý útočný doskok. Střídající hráčky nepropadaly, i když kvalitu nezvýšily. Nakonec jsme soupeřky přiměli až ke změně obrany na zónu 1-3-1, což můžeme brát za malé morální vítězství. Než jsme se ale zastříleli, byl náskok nad deset bodů a o vítězi bylo rozhodnuto.

Studánka Pardubice - OSK 73:55 / 24:19, 42:34, 55:43 /

Sehnalová 19 / 1x3, 4/2 /, Lančová 13 / 1/1 /, Koukalová 10 / 6/2 /, Mačáková 6 / 1x3, 2/1 /, Holcmanová 5 / 1x3 /, Geschwinderová P. 2

V neděli jsme se vrátili asi o 40 let zpět do " haly " Bohemians v Praze na Hagiboru. Na vyhrané a technicky i fyzicky vybavené hráčky Slovanky jsme stačili čtvrtinu, pak nás jednoduše přeskákaly. Byli jsme v obraně u všeho pozdě - u náběhu hráčky, u doskoku, u střely. I tady došlo na zónovou obranu soupeřek, ovšem zde již za rozhodutého stavu - pro domácí družstvo vlastně na zkoušku. My jsme však přes zmatky v posunech našli dobrou mušku - hlavně Tereza - a na konto domácích jsme přidali 8 trojek !. Bez hry pod koši jsme však byli bez šance na lepší výsledek.

Slovanka - OSK 97:63 / 19:17, 52:28, 73:50 /

Sehnalová 21 / 1x3, 4/4 /, Lančová 19 / 4x3, 5/3 /, Geschwinderová P. 11 / 1x3, 2/2 /, Mačáková 6 / 2x3 /, Holcmanová 4, Koukalová a Doleželová 2

doma nečekaně, ale příjemně - zisk čtyř bodů

Nedělní utkání se přesunulo na pátek na žádost hostů - my jsme z toho větší radost neměli, protože páteční stavy únavy po náročném týdnu ve škole i mimo mi známe. Ale tentokrát jsme ospalost nechali doma a začali docela živě. Strakonická děvčata jsou malé, šikovné střelkyně, dobře bránící a dovedou hrát 1-1. To předváděla kvalitně do stavu 9:14 a našeho oddechového času, kdy jsme si přece jen museli k obraně něco říct. Známým způsobem se po zlepšení obrany hrálo lépe i v útoku a najednou nás bylo plné hřiště a poslední čtyři minuty první čtvrtiny jsme vyhráli 19:2 !!. Hru hostů obstarávala hlavně dvojice Š. Jozová svými úniky a M. Vápeníková svou přesnou střelbou. Právě druhá jmenovaná nám ve druhé čtvrtině dělala největší potíže - 10 bodů. U nás se už ale prosazovala Erika - nejen doskoky proti přece jen subtilnějším hráčkám hostí, ale i v útoku po útočných doskocích - zůstala v této části hry jen bod za strakonickou střelkyní. Závěrečných devadesát vteřin patřilo Šupě, která namířila dvakrát za dva a trefila se. Vedení o jedenáct bodů ukazovalo, že by to mohlo jít.

Třetí čtvrtina začala Lucčinou trojkou a zdálo se, že můžeme hrát v klidu a pohodě. Větší tlak strakonických hráček v obraně nás rychle vyvedl z tohoto omylu a po našich ztrátách a nepřesnostech v útoku se skóre rychle vyrovnávalo. Z naší hry se zcela vytratila Linda, která jakoby "vyzývala k tanci " všechny možné spoluhráčky, ale sama se do ničeho moc nezapojovala. O to větší " tlak na pilu " zase představoval její protipól - Tereza - ani jeden přístup nebyl ten nejlepší a tak po třiceti mminutách byly Strakonice na dostřel tří bodů.

Naše trápení pokračovalo i v poslední části hry - dočasně musela pro zranění obličeje opustit hřiště Pája PG, hrající velice slušně a možnosti střídání byly velice, velice omezené. Tři minuty před koncem se skóre opět obracelo a Strakonice vedly už o šest bodů. Návrat Páji G přišel v pravý čas - její dvě dvojky znamenaly zachycení se prsty na římse - chyba v zajištění nás sice ještě stála koš J. Resingerové / roč. 1998 !! /, ale pak Erika a hlavně Terka svoji šťastnou rukou utrhly dva body pro nás. Posledních sedm minut bylo naprosto nepředvídatelných - nejprve šňůra Strakonic 11:2 a vzápětí naše zmrtvýchvstání v podobě 12:2 pro OSK.

Erika byla jasně klíčovou hráčkou - nejen 25 bodů, ale nejméně dvanáct doskoků, čili jasný double-double. Naopak nám nešly trestné hody - 18/10 není nic, na co bychom měli být pyšní..

OSK - BK Strakonice 77:73 / 28:16, 46:35, 60:57 /

Koukalová 25 / 8/5 /, Sehnalová 16 / 1x3, 2/1 /, Lančová 10 / 1x3, 2/1 / Mačáková 9 / 2x3, 2/1 /, Geschwinderová P. 8 / 4/2 /, Holcmanová 5 / 1x3 /, Doleželová 4

Sobotní zápas byl vývojem dost podobný tomu podzimnímu pražskému - srovnejte si třeba stavy po čtvrtinách i celkový výsledek /. USK nás zaskočil úvodní zónou, které jsme bez vyšších hráček čelili jen s obtížemi. Lucčina a Terčina trojka nás držely nad vodou do stavu 6:13. Klíč k lepšímu výkonu ležel - jak jinak - v obraně. Sotva jsme přidali lepší předvídání pohybu míče u soupeřek a tím i lepší " timing " v řešení situací a zachovali si pevnou ruku při střelbě, projevilo se to na skóre okamžitě - první čtvrtinu jsme vyhráli 20:17 / za tu čtvrtku čtyři naše trojky ! /. Prvních pět minut druhé části hry jsme vyhráli 12:1, pak přišel podobný zvrat jako včera a za dalších pět minut zvítězil soupeř 12:2. Zvlášť poslední koš s klaksonem mrzel - ještě přijde jeden.. Poločas tedy o tři body pro nás a soupeřky nebezpečně blízko na to, že začíná třetí čtvrtina, která u nás nepatří k nejsilnějším.

Pokud nesnášíte slovo houpačka a na lodi se vám dělá mořská nemoc, neměli byste tyhle řádky vůbec číst. Říkejme tedy raději kyvadlo, které se otočilo opět pro nás - prvních osmi minutách daly soupeřky jediný /!!/ bod a my vedli o devatenáct. Pár nedůsledností v obraně při doskoku - na Eriku už to bylo moc aby stále sama sbírala míče - znamenalo, že po třiceti minutách byl nakonec náskok jen patnáctibodový - další koš s klaksonem padl přesně ve 30:00.

Koš Lindy a úspěšný nájezd Lucky - na levou ruku - znamenal sedmnáct bodů pro nás a osm minut do konce. Tady se ukázalo, jak málo máme zkušeností z těžkých utkání a také, jak obtížně zapojujeme hráčky z lavičky v době, kdy únava plodí nutně chyby. Neumíme " v pohodě" dohrát zápas, který už má být jen otázkou skóre, ale začneme buď tlačit na pilu a snažíme se spasit utkání, které o žádnou spásu nestojí a nebo zase předáváme míč jako čínští dělníci při stavbě přehrady Tři Soutěsky bez ohrožení soupeřova koše. Bohužel nám chybí " ředitel " na hřišti - Pája odvedla opět standartní výkon, prakticky bez chyby, ale změnit tempo hry, vykouzlit nápad, ovládnout pudy spoluhráček, tohle ještě bychom od střední rozehrávačky chtěli, aby byla skutečným playmakerem. Přišla tedy krize, z níž time-out nepomohl, a USK se vrátil do hry šňůrou 12:0. Z těžké situace nás dostala Pája Holc dvěma šestkama - škoda, že vzápětí jsme nezajistili protiútok a Pája po pátém faulu usedla na lavičku. Dvě minuty před koncem byl rozdíl už jen tři body. Naštěstí byly trestné hody dnes naší lepší disciplínou - Tereza další 2/2, pak vykouzlila dva koše Linda a po faulech soupeřek jsme už z trestných hodů jen zvyšovali - v závěru 8/6 a tedy devět bodů na konci do plusu.

Erice už to tolik nešlo jako v pátek, ale bojovala statečně a její doskoky měly cenu zlata, v závěru už jí docházely síly. Linda se tentokrát neschovávala na schodech a přes zdravotní problémy zahrála, jak se na osobnost jejího formátu sluší. Tereza - pokud si nehraje v obraně na létajícího Čestmíra - udělala hodně práce v útoku, kdy její nájezdy i střelba jsou vysoce nebezpečné. Lucka po první trojce vypadla ze střeleckého rytmu - částečně vlastní vinou - a už se do něj nemohla trefit zpět až do konce utkání. Ještě že ty TH byly aspoň 4/4. Pája PG vydržela také 36 minut / bez jediného faulu ! / a neuhýbala zodpovědnosti. K téhle pětce se přidávala místy Pája PH, An-Haus a na pár minut i Šupa a Zuzka -ta opravdu jen symbolicky. Nikdo ale nezklamal a svoje úlohy splnily úplně všechny.

OSK - USK Praha 73:64 / 20:12, 35:32, 55:40 /

Sehnalová 18 / 1x3, 10/7 /, Lančová 18 / 3x3, 6/5 / , Koukalová 12 / 3/2 /, Mačáková 9 / 1x3, 4/4 /, Holcmanová 7 / 1x3, 2/2 /, Geschwinderová P. 5 / 1x3, 4/2 /, Hausknechtová 2
dlouhý zájezd s nádechem "retra"

Zřejmě nejdelší zájezd sezóny - nejen na kilometry, ale i na čas, protože v sobotu jsme si museli pořádně přivstat, abychom stihli být na Proseku už v 10:00 hod. / Naše vstřícnost ohledně změny termínu zápasu musela být po zásluze odměněna milou pozorností domácích v podobě časného začátku :-) /. Naopak nedělní utkání v Mostě začínalo až ve 12:30 - musíme se v tomto směru ještě hodně učit, protože disciplínu " jak vymyslet pro hosty speciální začátek zápasu " ještě moc neovládáme. Ve čtvrt na jedenáct jsme ťukali na dveře mostecké školy, kde tělocvična zela totální prázdnotou jako celé nedělní dopoledne.

Tohle ovšem nebylo to pravé retro - to představovala už tělocvična na Proseku, pak hala Slavoje Vyšehrad, kde jsme zkoušeli něco odkoukat od chlapců U18 /zjistili jsme že něco dělají opravdu jinak - a lépe - něco ovšem stejně špatně jako my /. Retro prvky byly i v ubytovně Aritmy - od sedmdesátých let 20.století prakticky v původním stavu a pak hezký návrat do minulosti představuje i samotné město Most. Ale už konec povídání o cestě a dojmech z ní a pojďme na to, jak jsme to vlastně o víkendu hráli. Vzhledem k tomu, že jsem začal vyprávění trochu jinak než jindy, budou i oba zápasy přehozené, tzn. nejprve se podívejme do tělocvičny na Lovosické ulici.

Dojímavé stesky trenérů Proseka v e-mailech před zápasem na kritický počet hráček / zranění apod. / se ukázal basketbalovou bajkou, tým nastoupil kompletní a předvedl kompaktní a dobře agresivní basketbal. Dobrým nástupem získal vedení 10:4 a naše hra se omezovala jen na střelecké pokusy ze střední a delší vzdálenosti, pod koš jsme se se zbytečnou uctivostí moc nepouštěli. Střelecky se nám sice vedlo dobře - celkem 8 trojek / Pája Holc a Lucka po čtyřech / ale problém byl jednoznačně v obraně a to zejména hráček bez míče. Jejich aktivita nám dělala velké potíže a reagovali jsme na většinu situací sice správně, ale bohužel tak s půlvteřinovým zpožděním. Neprospívaly nám ani dětské fauly - nejrůznější plácání a ohánění se po hráčkách domácích. Tyhle doteky jim vůbec neškodily, nám však ano, protože jsme záhy měli dost problémy s počtem osobních chyb - Pája PG. Ožili jsme ve třetí čtvrtině celkem nečekaně - domácí už možná měli zápas za rozhodnutý a jejich hráčky povolily v obraně našich střelců - trojky Páji H a koše Lindy znamenaly snížení na 60:54 pro domácí po 30 minutách. Po Lucčině trojce ve 33. minutě jsme byli na dostřel čtyř bodů.. Jako bychom se však tímto dotahováním vyčerpali - hlavně psychicky - několik chyb dalo čas soupeřkám ke vzpamatování se a jejich šňůra 12:0 rozhodla utkání definitivně. Závěrečné prostřídání znamenalo, že jsme za posledních sedm minut vstřelili jen tři body.

Dobře se uvedla v našem dresu Erika - bez větších problémů se přizpůsobila hře v útoku a získala několik cenných obranných doskoků a nakonec i ten premiérový koš.

BK Prosek - OSK 78:62 / 24:16, 43:29, 60:54 /

Sehnalová 16 / 3/2 /, Mačáková 16 / 4x3 /, Holcmanová 14 / 4x3 /, Lančová 7 / 4/1 /, Geschwinderová I. 3 / 2/1 /, Koukalová a Doleželová po 2

Úvod k nedělnímu utkání je výše, nastoupili jsme celkem s chutí a do stavu 11:11 / 7.minuta / se drželi statečně. Poté musela Linda pro dvě osobní chyby vystřídat / bránila N. Salačovou / a domácí nasadili k trháku na 24:11, čímž skončila první čtvrtina / pro nás typicky obdrženým košem s faulem a dodatkovým TH /. První tři minuty druhé čtvrtiny jsme šňůru domácím vrátili a snížili na 24:20. Time out domácího trenéra vrátil děvčata v zelenobílých dresech na koleje a my se naopak trochu vytratili - poločas 44:28.

Ve třetí čtvrtině byla jednookou královnou mezi slepými Tereza, našim sobotním střelcům / Lucka+Pája / se nevedlo a domácí vcelku pohodlně navyšovali rozdíl skóre. Dva koše Šupy nastartovaly naše vzepjetí v poslední kvartě - navíc se nám podařilo znovu objevit Lindu, která se na čas někam ztratila / mezi 15. a 34. minutou jen čtyři body ! / a poslední čtvrtku jsme vyhráli 19:12 a tím snížili na dost přijatelných jedenáct. Velkou práci udělala v útočném doskoku Erika - až se zapracuje v osobní obraně, bude jistě ještě lepší. Ve druhém poločase jsme bohužel neproměnili některé samostatné akce - Lucka, Pája PG - kdy jsme ze zisků přečíslili obranu mosteckých děvčat. Utkání mohlo dostat ještě větší náboj než jen kosmetickou " plastiku " skóre. Za zmínku stojí i nový extraligový osobní rekord Zuzky - dnes sedm bodů a zřetelné zlepšení hry PG na rozehrávce.

BK Most - OSK 72:61 / 24:11, 44:28, 60:42 /

Sehnalová 20, Lančová 10 / 8/4 / , Hanáková 7 /4/3 /, Geschwinderová P. 6 / 4/4 /, Mačáková 5 / 1x3 / Doleželová 4, Koukalová, Holcmanová a Geschwinderová I. 3 / všechny 2/1 /

...............................................................................................

linda & co. - HK 42:93

Stále v osmi hráčkách se sobotním výkonem v nohách proti naplněné lavičce hostů - kdo viděl rozcvičku, musel uhádnout, jak toto utkání dopadne. Až na posledních 3-4 minuty, kdy se dostavily známky rezignace v obraně i v přihrávkách přitom nemůžeme naše hráčky zatracovat. V rámci svých limitů, věkových, fyzických a pohybových dispozic a s omezenou možností odpočinku se poctivě snažily.

Bohužel střelcům / Lucka, Pája, An-Haus / zvlhl - krásné slovo bez jediné samohlásky :-)) - střelný prach a proti kvalitním hradeckým obránkyním neměly ve hře 1-1 mnoho šancí. Lépe na tom byly Tereza a Linda, ta první s neutuchající aktivitou , ale stále ještě s botami od sněhu / TH 6-1 a dost zmařených dvojtaktů /, ta druhá se i díky svým dlouhým pažím vypořádala s obranou soupeřek lépe a pokud se nepodařilo ji zdvojit, tak své souboje vyhrávala. Na to, že měla zdravotní potíže a původně téměř hrát neměla .. klobouk dolů. Hradec hrál jednoduše, kvalitně běhal do rychlých protiútoků na jednu-dvě přihrávky a pokud jeho hráčky zůstaly volné, neminuly.

OSK - Hradec Králové 42:93 / 10:20, 20:42, 33:55 /

Sehnalová 26, Lančová 11, Holcmanová a Geschwinderová I. 2, Hanáková 1
že kočka není pes
            že včera není dnes
                            že leden není září
                                            a louka není les
                                                            to každý ví ..

Mírně obměněná slova starého hitu nám připomněla, že jsme sice v září našeho dnešního soupeře porazili / byť na turnaji /, ovšem dnes jsme přes veškerou snahu neměli nárok. Naše výhra v Trutnově přišla v době, kdy jsme ještě byli relativně zdraví a kompletní / dnes 3 zranění / a také když ještě nevypukly povinné /sic !/ lyžařské zájezdy a další školní akce. Přístup hráček je i v tomto ohledu různý, ale to už tak v životě chodí.

Utkání se odehrávalo celkem v poklidu, jen na začátku jsme zlobili, pak se spíš vzepjali k něčemu živějšímu jen místy. Řeklo se, že můžeme odehrát utkání buď aktivně a sympaticky se snahou a nebojácně nebo pasivně, trpně, naštvaně a ostudně. Musím říct, že většinu zápasu jsme strávili v první poloze, zejména výrazně lepší An-Haus vypadala jako by ji někdo vyměnil. Ale bylo by spravedlivé jmenovat i další. Bohužel ne vždy byla snaha korunována úspěchem, například série ostudných střel zpod koše na začátku třetí čtvrtiny byla na pováženou. Na duchu jsme ale neklesli, poslední čtvrtku dokázali vyhrát, byť kvalita zápasu už trochu upadla.

V daném počtu, v dané sestavě a při daných zdravotních problémech / Linda / a předchozích absencích / Tereza, Zuzka / a při daném objemu natrénovaného času / Iva, Hanka / jsme zřejmě předvedli submaximum. Mohli jsme ale přece jen lépe doskakovat a aktivněji bránit, neplést se stále jedna druhé pod nohy a proměnit aspoň ty jasné pokusy. pak bychom se našim soupeřkám, které vypadaly mnohem extraligověji než my, mohli ještě více přiblížit. Cenu sympatie získává Markéta Bednářová za / pro mně samozřejmou, pro jiné však ne / účast na zápase i v civilu - za svoje koleno nemůže, ale přejeme jí, ať je brzy v pořádku.

OSK - KARA Trutnov 62:79 / 15:25, 30:45, 45:65 /

Sehnalová 19, Mačáková 14, Lančová 10, Geschwinderová I. 7, Hausknechtová 7, Holcmanová 5
nedosažitelný fyzikální jev v olomouci

Absolutní nula je hypotetický stav látky, ve které se zastaví veškerý tepelný pohyb částic. Nelze ji prý dosáhnout .. Škoda, že na dvojzápasech mezi OSK a Ostravou nebyl přítomen žádný fyzik, zažil by něco, co by mu kolegové dlouho záviděli - absolutní nula byla zde, přímo na dosah ruky - v pohybu našich obránkyň. Zvlášť v prvním poločase v Ostravě a druhé čtvrtině v Olomouci byla přímo hmatatelná. Z tohoto stavu / prý nedosažitelného / se dostávaly na kratinké úseky některé hráčky - Markéta ve druhém poločase v Ostravě, Lucka v poslední čtvrtině v Olomouci a na několik pikosekund i některé další. Naprostá většina našeho družstva strávila v této poloze naprostou většinu doby obou zápasů. Podle toho také vypadalo skóre, kdy si ostravské hráčky dělaly obzvlášť pod koši co chtěly.

Útok nebyl jistě špatný, ale je potřeba vidět, že Ostrava v obraně také mnoho neukázala, ovšem jakmile odešla střelba - např. 2. čtvrtina v Olomouci - bylo po našem výkonu veta. V Ostravě jsme ještě přidávali neuvěřitelné ztráty, doma jich bylo méně, přesto - komu se podaří za dva zápasy šlápnout čtyřikrát do autu ?!

Takže k hodnocení toho mnoho není, spíš k zamyšlení a práci - ovšem první podmínkou je se na tréninku zúčastnit ! A pak ještě pokusit se dělat všechno jako doopravdy. Při nácviku doskakování je rozdíl tvářit se jen " jako " a nebo se kontaktu nebát, naopak ho vyhledávat. Tak bychom mohli pokračovat, ale slovy se žádný míč nezíská, o ten se musíme poprat už na nejbližším tréninku.

SBŠ Ostrava - OSK 91:85 / 21:18, 52 !!:37, 75:63 /

Sehnalová 31, Urbancová 17, Geschwinderová I. 15, Lančová 13, Holcmanová a Mačáková 3, Geschwinderová P. 2, Hanáková 1

OSK - SBŠ Ostrava 76:85 / 28:19, 39:53 !!, 53:69, /

Lančová 30, Sehnalová 23, Geschwinderová I. 9, Urbancová 6, Mačáková 4, Hanáková a Geschwinderová P. 2
jak se hraje pod tlakem imperativu " musíme !! " ..

.. jsme si zkusili v neděli na Valosunu a není to nic milého a příjemného. Po hodně dlouhé době jsme hráli totiž zápas, kde jsme cítili tlak z povinnosti zvítězit, zvlášť, když v sobotu před námi zde zvítězila Ostrava. Přepočty jako o kolik jsme prohráli na Friscu my a o kolik Ostrava, tyhle přepočty nefungují, každý zápas je jiný.. Statistiky ze zápasů na Valosunu v extralize ml. dorostenek mluví pro nás, ale to jsou jen čísla, teď bylo na nás, abychom si zápas uhráli sami.

Proti sobotě jsme přijeli i s Ivčou G, na lavičce představovala psychologickou podporu trenérka minižákyň Nikola a začali jsme slušně - nájezd Lindy - koš s faulem a šestka k tomu. S ohromnou vitalitou vlétla do utkání Tereza a první čtvrtina byla jasně pro nás. Už tady ale bylo vidět, že soupeř má převahu pod košem v podobě výtečně střílející " šestnáctky " a výbornou rozehrávačku. Obrana těchto dvou hráček představovala hlavní úkoly pro zbytek zápasu. Vysokou pivotku se nám podařilo zdvojit jen párkrát / pomoc Lindy a Terezy / , odstavit od míče ji v jednom obránci nebylo téměř možné. Na menší rozehrávačku jsme vystřídali několik obránců, ale ani jedna výrazně nedominovala / Linda, Pája, Zuzka, Lucka /. Zato Terka svými zisky dokázala naleptat hru domácích / stejně jako v sobotu /. Hráčky v bílo-zeleném se od druhé čtvrtiny srovnaly, dotáhly náš náskok a protože trestné hody ve druhé čtvrtině byly hodně velkou slabinou, získaly dokone i dvoubodové vedení.

V první půli jsme postrádali především body Lucky a částečně i Páji H, aspoň druhá jmenovaná se trochu zlepšila po změně stran. Opět jsme šli do vedení a na konci třetí čtvrtiny měli deset bodů k dobru. Problémem byly Lindiny 4 fauly, ale pětka Pája G, Pája H, Lucka, Terka a Zuzka vedení stále držela. Až v posledních třech minutách jsme ještě jednou zakolísali - dva koše s faulem a následné úspěšné TH znamenaly snížení až na tři body, my jsme ale hráli takticky dobře a pátý týmový faul směřoval na Terku, která jeden ze dvou trestných hodů proměnila. Závěrečný pokus už jsme naštěstí nebránili a hubené sice, ale zasloužené vítězství jsme uhájili.

Určitě jsme nejásali nad kvalitou výkonu, ale dnes se počítaly hlavně body do celkové tabulky. Svůj střelecký rekord vylepšila Terka - dnes vynikající, Linda uhrála co měla a svůj příspěvek odevzdaly i obě Páji. Jen po drobných od ostatních hráček / bench-line tentokrát jen 3 b. !! / - tohle se musíme snažit příště navýšit.

Valosun Brno - OSK 64:68 / 13:23, 33:31, 45:55 /

Lančová 29 / 8/5 /, Sehnalová 20 / 1x3 3/3 /, Holcmanová 9 / 1x3 /, Geschwinderová P. 5 / 4/0 / Mačáková 2, Urbancová 1 / 2/1 /, Hanáková 2
nebylo to vůbec špatné, ale ..

.. na Frisco výkon na jedna minus nestačí. Začátek utkání byl rozpačitý z obou stran - body přibývaly jen poznenáhlu a my jsem dost překvapivě drželi krok - v první čtvrtině především zásluhou Lindy a Lucky. Při nepřesné střelbě na obou stranách se rozhodovalo v doskakování - výškovou převahu hráčky domácích zužitkovaly vždy, pokud jsme se do nich včas neopřeli. Zejména v závěru druhé čtvrtiny nám několik míčů zbytečně uteklo - málo jsme mluvili v obraně a po zbytečně přebraných clonách neměli jasno, kdo za koho odpovídá.

Z častějšího střídání jako obyčejně profitovaly lépe brněnské hráčky - jejich lavička chtěla hrát a dokázala doplnit hráčky základní pětky mnohem víc, než ta naše - opět jen osm bodů od " bench line ". Ale nejde ani tak o body jako o snahu a obranu - tady si svoje maximálně uhrála Zuzka, velkou míru snahy ukázala i Markéta / jen musí na tréninku najít recept jak na to / hůře si stály už další. Základní pětka svoje úkoly v zásadě splnila, jen to doskakování bylo v Praze o hodně lepší. Tereza se maximálně snažila a vytrvala i přes to že se jí zjevně nedařilo ve střelbě, několik zisků na rozehrávce však pomohlo vylepšit do té doby slabší útočnou bilanci. Obě Páji měly drobné zdravotní problémy, ale zvládly to i s nimi a Lucka ? - škoda že po výborném nástupu se kamsi ztratila - aspoň co se týká bodů.

Ve druhém poločase se zdálo už být vše jasné, ale od stavu 51:38 pro domácí jsme nasadili k nenápadné, ale účinné stíhací jízdě a téměř dostihli v klidu hrající brněnské hráčky - 53:51 a 54:53. Poslední minuta však byla vyhrazena hlavní střelecké hvězdě domácích - V. Havlíková dvěma trojkami rozhodla zápas definitivně pro Frisco. Bohužel opět předcházely dva naše neúspěšné doskoky v obraně ..

Kvalitní utkání - až na nepřesné rozhodčí - ukázalo, že nám chybí jen krůček k basketbalu prvních osmi týmů extraligy. Věřme, že ho dokážeme udělat, když bude nejvíc potřeba.

Frisco Brno - OSK 62:54 / 16:10, 32:24, 45:32 /

Sehnalová 18 / 6/4 /, Holcmanová 9 / 1x3 /, Mačáková 8 / 1x3 1/1 /, Lančová 6 / 6/4 /, Geschwinderová 5 / 1x3 /, Urbancová 4, Doleželová, Hanáková 2
nevyhráli jsme, ale jdeme správným směrem

Text z úvodní strany o celkem příjemném zážitku a družstvu, co je týmem, by se měl trochu rozvést. Ale zas na druhou stranu všechno, co se kde " šustne " není pro veřejnost .. tak jak z toho : Pochvalu zasluhují hráčky za organizaci přípravy před utkáním i za nepřítomnosti trenéra, jemuž " ten budík ale opravdu nezvonil :-)) " Ještě větší význam má týmový duch, projevený diskusí na Facebooku na téma zodpovědnost, kázeň a jak na tom jsme. Kapitánka Pája - PG - vedla tentokrát svůj tým nejen k zodpovědnosti - na sociální síti - ale i k výkonu na hřišti.

Pardubice přijely jen v osmi hráčkách, ale všechny důležité měly s sebou a rok věkového rozdílu a spousta zkušeností byly znát. Potřebovali bychom takových utkání ještě hodně abychom i my přišli na to, jak se pohybovat v tomhle nejvyšším patře basketbalu. Nicméně - a to je pro každého trenéra příjemné - jsme se nezakopávali ve svých pozicích a stanoviscích typu " ale když .. " a zkusili jsme, jak se dá hrát i proti tomuto týmu. Klíčovou věcí je ubránit vysokou a pohyblivou Ž. Duškovou - většinu času se o to snažila Linda - a dělala to chvalitebně - tzn., pokud se soustředila a nevypadávala z role do výpomocí dalším obránkyním, dokázala dost míčů získat. Její pomocnicí se stávala Pavla Holc, která však ponechána sama sobě na svou soupeřku nestačila. Jako hráčka do výpomocí a zdvojení je ale z našich vyšších hráček nejlepší.

Velkou naší zbraní bylo útočné doskakování / stejně jako v Praze / a při střeleckém trápení Páji H a Lucky - navíc nemocné - nás právě útočné doskoky držely ve hře / Linda, Tereza, Pája a další /. Ještě bych si přál, aby se obrana stala větší výzvou a nečekali jsme jen na akce soupeřek, ale šli aktivně do soubojů tehdy, kdy ony to ještě nepředpokládají.

V útoku jsme měli trio střelců - PG, Terka a Linda - když našim trojkařkám se tak úplně nevedlo. Občas zahrozil i " snajpr " Šupa a své čtyři body přidala Zuzka. Musíme ještě přidat na pohybu bez míče a také na odvaze zakončit, i když šance je menší - vždycky se něco může stát - padne laciný koš, bude faul, aspoň získám respekt obrany - pokud se do ničeho nepustím, nic neztratím / většinou to ztratí později někdo jiný / , ale taky nezískám. Bylo by dobré, kdybychom šli touto cestou do dalších zápasů, které budou pro nás důležitější, než byl ten dnešní.

OSK - Pardubice 61:69 / 14:18, 22:34, 41:54 /

Geschwinderová 17 / 6/5 /, Lančová 17 / 2x3, 4/3 /, Sehnalová 16 / 3/2 /, Hanáková 4, Mačáková 3 / 4/1 /, Bednářová, Doleželová 2
doma není nikdo prorokem aneb Slovanku jsme potrápili jen chvílemi

Namlsaní fanoušci dorazili i na utkání ve všední den a těšili se na kvalitní zápas, hlavně z naší strany. My jsme chtěli zabojovat a Slovanku aspoň potrápit. Povedlo se ? Jen místy a jen někdo..

Jako skoro pokaždé - dobrý začátek, soustředěná obrana nepouštěla hráčky ve žlutém do šancí, naopak my jsme se nebáli a na hřiště i na tabuli skóre byl docela hezký pohled - po první čtvrtině 15:15. Už tady se ale ukázalo, že vleklé problémy se jedním zápasem neodstranily - opět chyběl trochu důraz v obraně / Markéta /.

Od druhé čtvrtiny zařadily pražské hráčky vyšší rychlost a my jsme přestali stačit dobírat všechny volné hráčky, takže jsme jim " dávali jednu otevřenou střelu za druhou. Navíc opět bohužel přes Markétu padlo osm bodů za tři minuty a šance na nějaké překvapení byla ta tam. Ze stavu 15:15 to bylo za 5 minut 17:30. Mezi 15-20. minutou jsme přidali k pomalosti i zbytečné fauly - za tuto dobu 12/!/ trestných hodů pro Slovanku.

Druhý poločas byl oboustranně už horší než ten první. Děvčata z Hloubětína se spokojila s dvaceti-třicetibodovým náskokem, my se naopak absolutně přestali pohybovat bez míče / Linda, Terka, Šupa, An-Haus, Zuzka /. Pletli jsme se jedna druhé pod nohy a hezký basketbal tak vzal zasvé. Přesto aspoň několik pozitivních prvků - celkem tři : hra Pavly na rozehrávce má stoupající tendenci, v průběhu zápasu si dala Markéta říct a párkrát předvedla doskok jaký chceme a na jaký má a Terka byla neutuchající ve hře dopředu, ale i v ziscích míče. Pestrá hra pražských děvčat v útoku nevyhovovala Páje H. - dobíhala proti střelám často nedůrazně. Linda byla v těžké situaci - nedělních 34 bodů z Folimanky na ní viselo jako závaží, přitom nikdo snad nečekal další útok na rekord. Ale hráčka jejích zkušeností a kvality by se neměla vytrácet do mlhy. Lucka má stále ještě každý faul za ostudu, takže končí zápasy pravidelně s jedním a neuvědomuje si, že faul je žolík, který můžu a mám použít / ovšem správně /. Zuzka byla aktivní jen v první půli, pak už podléhala únavě a každá ztráta jí ještě dodala.

Loňských 33:102 a 33:128 to ale ani zdaleka nebylo a výsledný rozdíl 30 bodů nepředstavuje žádnou ostudu.

OSK - Slovanka 53:85 / 15:15, 28:49, 39:70 /

Lančová 12 / 4/2 / Urbancová 10 / 6/4 /, Sehnalová 10 / 4/4 / , Mačáková 7 / 1x3 / Geschwinderová 7 / 4/3 /, Holcmanová 3 / 1x3, 2/0 /, Hanáková 2 / 1/0 /, Doleželová 2, Svěráková, Hausknechtová
jednou už to muselo přijít aneb nečekané ale příjemné

V další dvojici venkovních utkání jsme konečně místy - ve Strakonicích v 1. čtvrtině, na USK po většinu utkání - předvedli, co chceme vidět a zatím nám příliš nešlo - dobrou obranu včetně doskakování. Zlepšení ze soboty na neděli včetně střelecké dispozice pak stojí za překvapivým, ale zaslouženým vítězstvím v hale na Folimance.

Nejprve ale zpět do STARZ arény - domácí připravili na sobotní dopoledne sérii čtyř utkání, přenášených na TVCOM.CZ, profesionální vyhodnocování technických zápisů, vyhlašování nejlepších hráček zápasu, představování hráček / i když s mnoha nepřesnostmi / a další vychytávky, které zvedly úroveň basketbalové podívané. My jsme chtěli přispět k hezkému odpoledni dobrým výkonem, což se nám povedlo jen deset minut. Domácí hráčky začaly volněji, takže času na střelbu bylo dost a také sil na rozdávání. Od druhé čtvrtky však obojího ubylo a bylo to znát na skóre, které se navyšovalo jen na jedné straně. Analýza technického zápisu ukázala v číslech to, co bylo vidět i z lavičky - malá účinnost doskakování - soupeřky o polovinu míčů více !!. Počet ztrát tentokrát nebyl problém - celkem 18 proti 26 domácích, potíž byla v tom, že naše ztráta znamenala často okamžitý a kvalitní protiútok, ztráta domácího družstvo spíš míč v autu nebo náš pomalý přechod dopředu.

U nás výborně zahrála především Zuzka - představovala spolehlivost mírně okořeněnou drzostí ve hře dopředu a nebojácnost v obraně - sedm zisků, šest bodů, 100% TH. Ostatní hráčky od poločasu už svoje souboje prohrávaly.

BK Strakonice -OSK 77:52 / 16:21, 38:29, 56:38 /

Urbancová 16 / 9/6 /, Sehnalová 12, Lančová 9 /4/3 / , Hanáková 6 /4/4 / , Holcmanová 4 / 1x3, 4/1 /, Geschwinderová 2 / 2/0 /, Mačáková 2, Svěráková 2 / 2/2 /

...............................................................................................

Odpočati po společném večeru plném " aktivit " jsme dorazili na Folimanku, kde jsme neměli co ztratit. Pokusili jsme se soustředit se na tři základní věci - v obraně zlepšit vzájemné vypomáhání a doskakování , v útoku pak pohyb směrem na koš a ne šamanské kruhy kolem trojkového území - a ono to fungovalo. Vysoké hráčky soupeřek nám dělaly potíže vlastně jen v úvodu, pak jsme je dobrými posuny dokázali eliminovat a rozhodovaly střelecké mušky hráček z perimetru na obou stranách. tady jsme měli tři čtvrtiny jasně navrch a naštěstí se střelkyna domácích Matulková dostala k otevřeným trojkám až v závěru.

Velké zlepšení zaznamenaly v obraně všechny hráčky, především Tereza svými zisky a Pája H. svou tentokrát enormní odolností v soubojích pod košem. Když jsme si přestali prohlížet letící míče jako meteory a starali jsme se o své hráčky po střelách, bylo to na vývoji zápasu hned znát. Směrem " dopředu " se rozehrála především Linda, na níž nenašly domácí trenérky celé utkání recept. Najížděla i střílela a ještě dokázala i útočně doskakovat. Jak se blížil konec utkání, chvěly se i rekordy OSK - ovšem nakonec se tabulky nepřepisovaly - Linda zůstala bod za dva roky starým rekordem z extraligy mladšího dorostu, který drží Jana Hausknechtová s 35 body a jen vyrovnala už tři roky starý rekord Martiny Čepelkové / 14 bodů za čtvrtinu /. Kromě těchto tří hráček se sice bodově zapsala už jen Lucka, ale spolu s Pájou - GP - byly obě skvěle doplňujícími hráčkami zejména v obraně. Pája navíc začíná objevovat svůj pověstný " drive " při přechodu do protiútoku. Zuzka se snažila, výkon ze Strakonic sice nezopakovala, ale její kvality v obraně jsou známé a potvrdila je.

Průběh vlastně nebyl až tak dramatický - kromě prvních minut jsme vedli - už o dvanáct bodů - a nebýt komplikací pár minut před koncem, kdy naše rozehrávačky nechaly utrápit se pod tlakem obrany jednou Lucku, jednou Páju a tím jsme otevřeli USK dveře k náporu - byl by i závěr jasný. USK naštěstí našel trojkové střelce až pozdě.

USK Praha - OSK 64:70 / 14:20, 31:34, 41:50 /

Sehnalová 34 / 6/4, 4x3 /, Lančová 22 / 5/4 /, Holcmanová 9 / 2x3, 2/1 /, Mačáková 5 / 1x3 /

domácí premiéra sezóny vypadala nadějně, ale nakonec nevyšla

Ve svém prvním domácím utkání sezóny jsme hostili Prosek, jedno z družstev, se kterým bychom se měli měřit v souboji o konečné 10.místo - vzhledem ke složení našeho družstva jsme realisty. Špatně jsme začali a skončili, ve druhé a částečně ve třetí čtvrtině jsme sice hostující družstvo přehrávali v útoku, ale na vítězství to nestačilo.

Především jsme propadli v obraně a zejména v obranném doskakování, kde / stejně jako v Trutnově - tam jsme aspoň měli omluvu ve výškové převaze soupeřek / jsme většinou jen prosebně zírali ke stropu, jestli nám spadne míč do ruky nebo ne. Občas sice i spadl, ale nezastavená soupeřka nám ho buď vzala nebo aspoň získala rozskok. Jen v úvodu sebrala několik míčů Markéta, ve druhém poločase byl v obraně doskočený míč velká výjimka / sem-tam Tereza /. Pokud jsme v prvním poločase zkoušeli přejít dopředu rychleji, ve druhém poločase jsme prostě neměli s čím. Naší zbraní byla tedy už jen střelba / Lucka, Pája H. / ale důraznější obrana hráček Proseka a naše únava už nám v závěru nedávaly moc možností ke klidnému zakončení.

Na více hráčkách byla vidět nerozehranost z dlouhé přestávky / Linda, Pája H., Markéta U. / hráčky z lavičky mnoho přínosu nepředstavovaly. Tradiční bojovnice Tereza a Lucka taky zrovna neměly svůj den a dost míčů jsme levně ztráceli. Přesto ovšem jsme utkání neprohráli v útoku, ale v obraně - málo předvídání, pomalé reakce a NULOVÉ doskakování.

Takže nakonec se radovala pražská děvčata - za druhý poločas určitě zaslouženě. A ještě něco - na to, že šlo o premiéru extraligových soutěží na domácí palubovce, jsem postrádal některé naše trenérky nejmladších děvčat. No, asi se není čemu přiučit ..trocha loajálnosti a podpory by nebyla na škodu.

OSK - Prosek 67:72 / 16:18, 39:31, 58:46 /

Sehnalová 15 / 6/5 / ,Lančová 14 / 4/1, 1x3 /, Mačáková 13 / 2/2, 3x3 /. Holcmanová 13 / 4/2 3x3 / ,Urbancová 6 / 3/2 / , Geschwinderová P. 4 / 4/2 /, Hanáková, Doleželová, Hausknechtová, Bednářová 0.

...............................................................................................

Nedělní zápas proti Mostu byl už jen o uhájení cti. Neměli jsme potřebnou sílu ani výšku / N. Salačová /, ani kvalitu. Nicméně dokud jsme drželi nízký počet ztrát a dobrou střelbu, bylo utkání vyrovnané - 1.čtvrtina 23:23 a druhý poločas minus 8 bodů. Od třetí čtvrtiny jsme ale již prostřídávali celou lavičku a soupeřky nabývaly vrchu víc a víc. I tak si ale troufnu říct, že s našim nedělním výkonem bychom nebyli prohráli v sobotu, ale tak už to chodí - s kvalitou soupeře roste i náš výkon.

Opět se střelecky dařilo Páje H. a Tereze - ta začala ve velkém stylu / 13 bodů za 1. čtvrtinu / pak ji ale limitovala kondice. Méně se střelecky prosadila Lucka, ale herně určitě nepropadla. Za obranu si ale žádná z hráček nezaslouží výraznější ocenění - musíme na ní pracovat dál a dál, sedmdesát vstřelených bodů není málo, ale bezmála stovku obdržených nemůžeme přestřílet.

A pokud jsem si posteskl nad neúčastí ostatních hráček a trenérek v sobotu, v neděli byla situace ještě horší. O to víc si vážím fandění některých rodičů a hráček / např. Dariny /, kteří nemají s kategorií dorostu vůbec nic společného, ale prostě je basketbal baví a hra a výsledky OSK je zajímají. Nad příchody vypočítanými tak, " aby na mně nevyšel stolek " mi nezbývá než se trpce pousmát.

OSK - BK Most 70:98 / 23:23, 36:44, 53:76 /

Holcmanová 20 / 1/1, 3x3 /, Lančová 19 / 1/1 /, Sehnalová 13 /2/1 / , Urbancová, Geschwinderová, Bednářová a Doleželová po 4, Mačáková 2 / 2/2 /, Hausknechtová, Hanáková

start s nakyslou příchutí, aneb dvě porážky, každá jiná

Jako poslední zahájily svou soutěž mladší dorostenky. My jsme vyrazili už málem naslepo po cestách směr Hradec a následně Trutnov, téměř najisto jsme zamířili do "svých" pokojů v penzionu Atrium, prostě jsme si zopakovali cestu, kterou jsme jeli před 14 dny. Zopakovali ? Ne tak docela, místo dvanácti nás odjelo jen devět a z toho jen osm připravených nastoupit do hry. Upřímně - nevidím to rád - ať už jsou důvody jakékoli / školní akce, nemoc - léčena dietou u McD ?? - zranění několika procent těla, taneční prodloužená ../ Každá absence oslabuje - jak na tréninku, tak v zápase.

V sobotu nás čekal Hradec s řadou hráček se zkušenostmi ze starší kategorie a reprezentačních výběrů / nehrála jen B. Samková /. Prohráli jsme rozdílem 33 bodů a byl jsem spokojen. Až na úvod, kdy jsme se seznamovali, s tím, co je agresivní obrana a zbytečně propadali, jsme se soupeřkami drželi slušně tempo i kvalitu zápasu. Výborný výkon obránců rozehrávaček a křídel občas přivedl do úzkých i zkušené hradecké lvice. Prohrávali jsme tedy jen na ztráty a také na rychlost přechodu do protiútoku. Maximální spokojenost s hrou Zuzky, Terezy, Lucky / nešla jí střelba, ale to se stane /, přidala se i An-Haus a bodově nás držela starší Markéta. Ostatní nic nevzdaly a přidaly tu zisk, tu přihrávku, tu koš. Takže - minus 33, ale výkon na jedna minus / musíme vzít v úvahu věkový, fyzický i zkušenostní rozdíl družstev /.

V neděli jsme ve stejném složení nastoupili proti Trutnovu a prohráli o 31 bodů. Soupeř byl jiného druhu než sobotní Hradec - opíral se především o dobré doskakování a hru pod košem, nešel tolik agresivně po míči, ale v tom, co dělal, nás převyšoval o několik tříd. Zatímco v sobotu šlo o souboj obran malých hráček a vcelku jsme obstáli, v neděli jsme v souboji obran ve vymezeném území naprosto propadli. Všechny čtyři hráčky, které se v této roli obránců vystřídaly, připomínaly ospalé diváky. Snaha a aktivita menších hráček, hlavně opět Terezy a Lucky, doplňované už méně výraznou Zuzkou a opět zcela nevýraznou An-Haus, pak naprosto nemohla stačit. Začali jsme sice slibně, vedli 9:6, pak Trunov otočil skóre na 17:14 a Tereza trojkou ještě na začátku 2. čtvrtiny srovnala na 17:17. Pak už nás ale trutnovské hráčky začaly přehrávat zejména pod košem, ve druhé čtvrtině navýšily rozdíl na dvacet bodů a bylo rozhodnuto.

Sokol Hradec Králové - OSK 83:50 / 25:9, 47:26, 69:38 /

Urbancová 13, Lančová 11, Mačáková 7, Hanáková 6, Doleželová, Bednářová 4, Hausknechtová 3, Svěráková 2

KARA Trutnov - OSK 83:52 / 17:14, 45:26, 67:40 /

Lančová 20, Mačáková 17. Urbancová 5, Hanáková 4, Doleželová, Hausknechtová a Bednářová po 2
trutnovský turnaj

Druhou přípravnou akcí byl turnaj v Trutnově, kde jsme před 14 dny se staršími dorostenkami zahajovali s domácími, další zápasy nás už tolik neprověřily. O tomto víkendu se sjelo do Trutnova osm družstev - čtyři z extraligy a čtyři z dorostenecké ligy. Bohužel i tady byly rozdíly mezi týmy z obou soutěží příliš velké, aby extraligové týmy přinutily k maximálním výkonům.
My jsme začínali s týmem z Jablonce - mladší hráčky ponejvíce ročníku 96 nakonec na turnaji nevyhrály ani jednou. Doplácely především na žákovský basketbal s minimem obrany jinde než pod košem - našich pět úspěšných trojek je toho důkazem. Zbytek byl vlastně jen cvičením rychlých protiútoků. Sobotní dopolední utkání proti Plzni už bylo věkově vyrovnanější, ale plzeňské hráčky nestačily na naši obranu / byť měla ještě hodně chyb / a rychlé protiútoky rozdíl navršily na více než 40 bodů.
V opačném " gardu " jsme se ocitli v podvečer proti "94" z Pardubic. tady jsme zase my byly ty mladší a přes veškerou snahu nemohli konkurovat - nakonec jsme uhráli relativně čestný výsledek 60:89.

Až nedělní utkání o třetí místo proti Trutnovu přineslo vyrovnaný průběh a docela dramatickou zápletku v závěru. Autorkou tohoto zauzlení se stala Linda, která rozhodnuté utkání - +5 bodů pro nás, míč v našem držení na polovině soupeře a 30 sec. do konce - dovedla prodloužit o plných 15 minut. Místo pohodlného dodriblování téměř do konce zvolila riskantní přihrávku Lucce, ta jí míč vrátila do autu a z proitútoku padl koš. Ten nejen že znamenal snížení na 3 body ale rozpoutal vlnu čtyř oddechových časů, osmi faulů a osmi trestných hodů - to vše ve 24 vteřinách. Nakonec jsme tříbodové vítězství uhájili a s ním i třetí místo.

Proti brněnskému turnaji jsme dost podstatně zlepšili obranu a přechod do RP, docela se nám dařila i střelba - 18 trojek / na prodloužené vzdálenosti / ve čtyřech utkáních není špatná vizitka. Škoda, že jsme tak nebyli úspěšní pod košem, kde máme ještě obrovské rezervy. Nejstabilnější výkony podávaly Linda / dostala se s ním až do All Stars /, doplňovaly ji Lucka, Terka a GP. Pátek a sobota ukázal i Páju v dobrém světle, škoda zbytečných problémů v neděli. Mírně nad dosavadní úroveň se posunula Šupa, standart odvedla Iva, Zuzka se snažila, ale byla příliš měkká v zakončení. Hodně musí přidat i Markéty - zejména starší z nich.
valosun cup 2010

Tradičně zahajujeme sezónu turnajem v Brně, kde se schází velmi dobrá konkurence. Tak to bylo i letos. Nastupovali jsme do zápasů ne zcela kompletní / stejně jako většina dalších týmů hráčky 2. ročníku mladšího dorostu hrály za starší kategorii /. Úvodní zápas s domácími jsme rozehrávali slušně, ale prohrávali jsme pak až do začátku 4. čtvrtiny - nejvíce šestibodovým rozdílem. V poslední čtvrtině jsme zlepšenou obranou utkání otočili a docela překvapivě zvítězili. Takže začátek na výbornou, dál nás čekalo běhavé hradecké béčko, složené z hráček ročníku 95 a 96. Na jejich pohyblivý basketbal jsme nestačili a prohráli vysokým rozdílem, který se ukázal být v konečném počítání dost rozhodující. Sobotní program jsme zahájili už v 8:00 - většinou bez snídaně - zápasem se Slovankou, Na větší hale jsme se pohybovali pomalu a vláčně, naše akce byly předvídatelné jako letní počasí. První koš jsme dali až v devatenácté minutě, do té doby to byly jen trestné hody. Až po prostřídání jsme nakonec skóre trochu pravili. Odpoledne jsme nastoupili proti Mostu a hráli asi nejlepší zápas turnaje. Pohybovali jsme se mnohem lépe, chodili do protiútoků i odvážně hráli 1-1. I tak jsme Most neporazili, ale tři čtvrtiny vyrovnané hry bychom si měli dlouho pamatovat.
Po sečtení bodů se ukázalo, že naše vítězství z pátku nestačí, protože v baráži tří týmů zespoda tabulky jsme skončili až třetí. Takže opět v neděli v 8.00 následovalo utkání proti Nuslím o konečné deváté místo. Vyrovnaný a ne špatný zápas jsme nakonec prohráli rozdílem jediného bodu, když jsme zpočátku vedli my, pozdějí více naše soupeřky, ale vždy jen o pár bodů. Prohrávali jsme ale souboje pod košem a opakované střely zajišťovaly pražskému týmu stálý kontakt s námi.

Kromě hráček ročníku 95 hrála ve dvou utkáních i Linda, ale sama nevyčnívala nad úroveň hry týmu. Se střelbou jsme na tom byli následovně : Tereza 62 bodů - většinou z akcí 1-1, hodně i z doskoků v útoku, th 23/16, Pája Holc 45 bodů - dobrá střelba z dálky, občas nájezd, hodně se zlepšila v doskakování, ale ještě hodně má zlepšovat, th 11/9, Markéta Urbancová 38 bodů, musí zapracovat na obraně, kde evidentně chyběla při výuce, v útoku na 1-, th 25/10 - nic moc, Lucka 38 bodů, poctivě dřela učivo rozehrávačky a přidávala střelbu, th 14/9, Iva 28 bodů, pokud hrála, hrála dobře, i když musela dohánět, co nestihla probrat v Mohelnici. Linda 12 bodů - ve dvou zápasech, Zuzka 9 bodů, se zakončením měla potíže, Šupa 4 body, jen střelba nestačí, je potřeba pohyb a hra ke koši, An-Haus 3 body - bez střelby ještě nikdo body nedal a Markéta Bed 2 body - hrála méně už s ohledem na koleno.

DRŽÍME PALCE NA LEPŠÍ SEZÓNU

Jdeme do naší celkově páté extraligové sezóny. Jak jsme se přesvědčili na konci minulé sezóny, není to samozřejmost, hrát stále mezi nejlepšími týmy a budeme držet palce, aby ta sezóna, která začíná, byla lepší co do zranění a zdravotních potíží než ta loňská. V květnu se s kategorií mladších dorostenek rozloučil ročník 93.

Ten byl svým způsobem mimořádný, již od žákyň hrál stále mezi staršími a doplňoval týmy do extraligových bojů jak v mladších, tak často i ve starších dorostenkách. Doufám, že mladším hráčkám - převážně ročníku 1995 - vydrží nadšení, se kterým zvládly loňský rok v žákyních a budeme mít opět radost z výsledků i silně omlazeného týmu.

Posilami budou obě loňské hostující prostějovské žákyně a také Lucka Mačáková z SK UP. Škoda, že bude chybět Markéta Kubešová, se kterou jsme velice počítali na místo rozehrávačky.

KDY KDO KAM NA TRÉNINK